مهارت‎های ارتباط با دانش‎آموان

ساخت وبلاگ
آموزش بدون ایجاد رابطه معنایی نخواهد داشت. معلمان در همان آغاز کار خود پی می‎برند که نحوه برقراری ارتباط با دانش‎آموزان بسیار اهمیت دارد. توصیه می شود که معلمان به تأثیر نوع ارتباط خود بر شکل‎گیری گرایش‎های انگیزشی دانش‎آموزان توجه کنند. به عنوان مثال: اگر محبت درکلاس شکل یک مسؤلیت اجتماعی به خود گیرد، دانش‎آموزان به یکدیگر کمک می‎کنند و مواظب یکدیگر هستند.

گلاسر عقیده دارد بدون شکوفایی محبت و ارزش وجود، تشکیل یک هویت موفق نا ممکن است (بهرنگی، 1370، ص292). بنابراین مهارت‎های ارتباط با دانش‎آموز، از مهم‎‎ترین  مهارت‎های مورد نیاز یک معلم کارآمد می‎باشد.

در ادامه راهکارهایی در ایجاد ارتباط با دانش‎آموز بیان می‎شود (نائینیان، 1379، صص 65-60)

1ـ ایجاد روابط مثبت با دانش‎آموز

اولین هدف معلم باید برقراری رابطه مطلوب، دوستانه و حمایت کننده با دانش‎آموزان باشد. چنین هدفی فقط با تعادل میان معلم ودانش‎آموز حاصل می‎آید. طبق نظریه اندیشمندان، باید معلم در روز اول به دانش‎آموزان نشان دهد که به آنها علاقه دارد و می‎توانند به او اعتماد کنند. چون هر برخوردی با دانش‎آموز در تصور آنها نسبت با معلم مؤثر است، لذا معلم باید همه اوقات برای ایجاد رابطه مثبت تلاش کند.

2ـ اجتناب از تنبیه شدید و مکرر

معلمی که رابطه خوبی با دانش‎آموز دارد هرگز برای آموزش به تنبیه اتکا نمی‏کند، تنبیه شیوه‎ای است که در نزد اندیشمندان علوم تربیتی مورد تأیید نیست، بلکه به استفاده از جایگزین برای تنبیه ویا روش‎های غیر تنبیهی سفارش می‎شود. یکی از راه‎های تنبیه خفیف، استفاده صحیح از روش محروم کردن است. مثلاً اگر دانش‎آموزی مزاحم دیگران است، می‎توان از اوخواست که به آخر کلاس برود ودور از همکلاسی‎هایش بنشیند. بدین ترتیب دانش‎آموز از موقعیتی که رفتار ناپسندش را تقویت می‏کند، بیرون برده می‎شود.

3ـ پرهیز از پیش داوری‎های غیر منصفانه

گاهی معلمان در بعضی از زمینه‎ها پیش‎داوری می‎کنند. برای پرهیز از این گونه موارد، معلم باید صادقانه به آنچه باور دارد اعتراف کند وتلاش کند در بین دانش‎آموزان خود تفاوت قائل نشود. بدیهی است که معلم نیز باید روش‎های آموزشی و رفتاری خود را متناسب با نیازهای متفاوت دانش‎آموزان سازگار نماید.

4ـ ابراز علاقه وتوجه به دانش‎آموزان

برای اثر بخشی امر آموزش و برقراری ارتباط مناسب بین دانش‎آموزان، معلم باید نشان دهد که به آنها علاقه و توجه دارد و از فعالیت با ایشان لذت می‎برد، معلم می‎تواند با حضور در فعالیت‎های فوق برنامه تحصیلی دانش‎آموزان علاقه خود رابه آنها نشان دهد، با این کار دانش‎آموزان بدون در نظر گرفتن توانایی‎ها و یا شکست‎هایشان در امر تحصیل مورد احترام و توجه قرار می‎گیرند.

5ـ ثبات داشتن و بخشنده بودن

معلمانی که در رفتارشان آرامش دارند، در رابطه خود با دانش‎آموزان بسیار موفق هستند. دانش‎آموزان معلمی را می‎خواهند که رفتارش پایدار وقابل پیش بینی باشد. حتی دانش‎آموزانی که در روز قبل مشکلی درکلاس ایجاد کرده اند، باید بتوانند روز بعد به راحتی به سر کلاس بیایند.

6ـ داشتن انتظارهای بالا و ممکن

معلمی که می‎خواهد با دانش‎آموزان رابطه‎ای مثبت وسازنده داشته باشد، باید اعتقاد به قابلیت‎ها را در آنها پرورش دهد. واگذار کردن فعالیت‎های نسبتاً دشوار به دانش‎آموزان، واگذار کردن کارهایی که احتمال شکست در آنها کم است و.... از راه‎هایی است که قابلیت‎های بالای دانش‎آموزان را نسبت به خودشان القا می‏ کند.

+ نوشته شده در  سه شنبه بیست و هفتم تیر ۱۳۹۶ساعت 13:11  توسط نسیم فرزانه  | 
معلمي شغل نيست، معلمي عشق است...
ما را در سایت معلمي شغل نيست، معلمي عشق است دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : farzane1396 بازدید : 271 تاريخ : سه شنبه 27 تير 1396 ساعت: 18:58